16-8-2019

Prinses Christina overleden

Met groot verdriet hebben wij kennis genomen van het overlijden van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Christina. Als naamgeefster en uitgesproken ambassadeur van ons concours hebben wij de Prinses in de afgelopen 30 jaar leren kennen als een warm en betrokken liefhebber van klassieke muziek.

Prinses Christina had grote belangstelling voor jong muzikaal talent. Ook volgde ze online de inzendingen van De Muziekwedstrijd en was persoonlijk aanwezig bij vrijwel alle finales. Zij sprak graag na afloop van de finales met de prijswinnaars en nodigde velen van hen jaarlijks uit voor een intiem optreden bij haar thuis in Italië. Eén van de prijswinnaars was zangeres Roza Herwig:

“De eerst keer dat ik Prinses Christina ontmoette was na de Nationale finale van het PCC in 2018. Ze feliciteerde me hartelijk en vroeg nieuwsgierig en geïnteresseerd naar mijn achtergrond, passie en dromen. Kort daarop kreeg ik de uitnodiging bij haar te zingen in Porto Ercole in Italië. Daar zei ik natuurlijk volmondig JA op!

Ik herinner me over ons contact vooral hoe open, hartelijk en geïnteresseerd ze was. Prinses Christina zorgde ervoor dat het ons aan niks ontbrak en luisterde enthousiast terwijl we repeteerden. Ze had me gevraagd een Italiaans lied te zingen. Ik koos voor het lied ‘Volare’, dat Prinses Christina tijdens de repetitie tot mijn verbazing mee begon te zingen. Het plezier van dit swingende duet zal ik nooit vergeten”.

Ook de oprichter van ons concours, Ruud van der Meer, heeft warme herinneringen aan de Prinses, zo laat hij weten:

“De liefde voor muziek en voor het musicerende kind bracht Prinses Christina en mij samen. In 1989 stemde zij erin toe dat het concours voortaan haar naam zou dragen. Mede dankzij haar inbreng is het Prinses Christina Concours nu een belangrijk instituut in het culturele leven van Nederland. Dankjewel Christina!”

 

Foto Prinses Christina met de laureaten jaargang 2014, fotograaf: Peter van Mulken

 

Prinses Christina is tot aan haar overlijden betrokken geweest bij het concours en de musici. Op haar verzoek zullen enkele van onze laureaten een muzikale bijdrage leveren bij haar afscheid. We danken de Prinses voor het vertrouwen om dit laatste gebaar te mogen maken. We zullen haar aanwezigheid missen bij de finales van onze concoursen.

Stichting Prinses Christina Concours
Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours

Alexander Buskermolen, Directeur Stichting Prinses Christina Concours
Hanneke Taat, Voorzitter bestuur Stichting Prinses Christina Concours
Ad van Ginkel, Voorzitter bestuur Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours

Een interview met Prinses Christina over haar verbintenis aan het concours is hier terug te lezen.

Foto: Prinses Christina door fotograaf Emanuela Loddo

18-7-2019

Bereikbaarheid zomerperiode

In verband met vakantie is ons kantoor gesloten van zaterdag 20 juli t/m zondag 4 augustus a.s.
Mails en telefoon worden in deze periode niet beantwoord.

Vanaf maandag 5 augustus zijn we weer bereikbaar.

Een fijne zomer toegewenst namens het hele team van het Prinses Christina Concours!

11-7-2019

Prijswinnaars PCC spelen op Grachtenfestival

Op 9 augustus as. start het Grachtenfestival in Amsterdam. Tien dagen lang vinden door de hele stad ruim 250 concerten plaats op meer dan 90 locaties.
Van 10 t/m 17 augustus spelen er dagelijks prijswinnaars van het PCC in het kader van ‘Jong Talent in de Waalse Kerk’. Met bastrombone, cornet, blokfluit, viool en zang wordt het een afwisselend programma. De concerten zijn gratis te bezoeken!

Lees verder…

27-6-2019

Interview met Alexander Buskermolen

Halverwege mei trad Alexander Buskermolen (1985) aan als nieuwe directeur van het Prinses Christina Concours. Hiervoor was hij zakelijk leider van het Ricciotti ensemble, waar hij het imago van een ‘lollig studentenorkest’ wist te veranderen in dat van een ‘serieus’ symfonieorkest met grote maatschappelijke impact. Met een combinatie van ambitie, eigenzinnigheid, doorzettingsvermogen en een heldere visie op het positioneren van klassieke muziek in de maatschappij, brengt hij grootse plannen voor de toekomst. “Over een paar jaar is het Prinses Christina Concours het grootste muziektalentenfestival in Nederland met internationale uitstraling, waarbij plezier en iets nieuws leren gegarandeerd zijn. En dat in een veilige, maar ook feestelijke omgeving met inspirerende laureaten en jonge helden, die aansluiten bij onze visie.” 

Lees verder…

24-6-2019

Gratis lunchconcert in Nieuwe Kerk Den Haag

Op dinsdag 25 juni is er weer een gratis lunchconcert in de Nieuwe Kerk in Den Haag!

Kees Kruit (piano), Noortje van Doorn (fagot) en Maxim Heijmerink (piano).
spelen onderstaand programma:

Lees verder…

20-6-2019

Concerten tijdens Festival Classique

Festival Classique benaderde het Prinses Christina Concours voor een aantal bijzondere concerten tijdens het festival.

Lees verder…

17-6-2019

Christiaan Blom wint Concertgebouwconcours 2019!

Christiaan Blom, (10 jaar, blokfluit) heeft op zondag 16 juni het Koninklijk Concertgebouw Concours 2019 gewonnen. Bij het PCC kennen we Christiaan al een tijdje: hij deed in 2016 mee aan de 2e editie van De Muziekwedstrijd en won toen een 1e prijs. Bij het Concertgebouwconcours werd hij door de jury unaniem gekozen uit 8 finalisten in de leeftijd 4 t/m 12 jaar. De jury zei over Christiaan: ‘Deze jongen speelt zo vrij als een vogel, maar gecombineerd met grote concentratie. Hij speelde als een echte performer.’

Wij zijn het natuurlijk helemaal eens met deze mooie woorden :) Gefeliciteerd Christiaan!!

Klik hier om meer te lezen over het Concertgebouwconcours.

6-6-2019

Verslag tournee naar Canada en de Verenigde Staten

Oud-prijswinnaars Yente Lottman (viool), Maxim Heijmerink (piano) en Niels Jacobs (trombone) reisden eind april af naar de VS en Canada. Op uitnodiging van de Nederlandse ambassade gaven zijn in twee weken tijd meerdere concerten op bijzondere locaties. Hieronder hun verslag van deze indrukwekkende reis!

Lees verder…

4-6-2019

Gratis lunchconcert op dinsdag 11 juni in Nieuwe Kerk Den Haag

Op dinsdag 11 juni a.s. om 12.30 uur is er weer een gratis lunchconcert in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Prijswinnaars Rens Rutten, marimba en Eduard Preda, piano, spelen het volgende programma:
Lees verder…